Læs om du har behov for en antenneforstærker og hvilken du skal bruge 👍
- Hvordan virker en signal forstærker ✅
- Hvordan fordeler du signalet i dit hjem ✅
Der er forskel på kabel-tv og almindelig antenneforstærkning omend du godt kan bruge en forstærker til kabel-tv (Yousee eller Stofa) til almindelig antenne (f.eks. Boxer).
Nedenfor ser du den éne af de to forstærkere jeg kører med til kabel-tv.
Hvordan virker en antenneforstærker? (Sådan gør du)
En antenneforstærker tager dit eksisterende signal og ved hjælp af justering af forstærkning af hele signalet (Gain Control) og hvor i frekvensbåndet der skal forstærkes (Slope Control) sørger det for et ensartet signal ud i hele din installation.
Benytter du et sløjfesystem (se længere nede) så kan det være utroligt svært at justere og du har måske – som jeg – behov for flere forstærkere i din installation for at kunne bringe et fornuftigt signal ud til den sidste installation på dit sløjfesystem.
Start altid med så lidt forstærkning som muligt og undersøg så på dit tv signalstyrken og signal kvaliteten. Alle nyere tv har dette. Find gerne en kanal i det nedre område (f.eks DR) og en kanal i det højere (f.eks. MTV). Det skal være så højt som muligt og ensartet som muligt.
Pas på du ikke forstærker for meget – ikke fordi du kan skade noget – men du får det bedste signal af den rette forstærkning.
Start med at skrue på den generelle forstærkning til du har et rimeligt signal på det nedre område.
Skift til en kanal i det høje frekvensområde – og er signal svagt – så prøv at skrue på slope kontrollen. Bliver signalet så generelt svagere skal du give en tand mere på gain kontrollen.
Har jeg behov for en forstærker?
Dette kan være utroligt svært at svare på. For Kabel-TV gælder som hovedregel at har du mere end 1-2 fjernsyn på så har du behov for en forstærker. Yousee Kabel-TV garanterer eksempelvis kun signal på det første indgangsstik.
For alm. Antenne (og Boxer) kommer det meget an på antennen du har. I alle tilfælde er det blevet nemmere at afgøre på de nye digitale tv. Får du ”intet signal” på dit tv en gang i mellem – også selvom det er på enkelte kanaler – har du behov for en forstærker til dit tv signal, eller tjekke din installation igennem – eks. ved at sikre dig at dine antennekabler er i orden.
Har du mulighed for at se signalstyrken skal den helst være 23db eller over.
Hvor finder jeg en billig antenneforstærker?
Gå gerne efter de anerkendte mærker – markeret som “Yousee ready” eller “Stofa Approved”. Særligt TRIAX er er anerkendt og laver godkendte løsninger til både Stofa og Yousee:
Hvor skal du forstærke?
Som udgangspunkt er det bedst at forstærke signalet så tidligt som muligt efter din antenne eller efter det første kabel-tv signal du har ind til dit hus / lejlighed. For mit vedkommende har jeg forstærker på ved indgangssignalet fra Yousee og efter 2. sløjfedåse.
Sløjfedåse – slutdåse system eller stjerne?
I mange år og i rigtig mange antenneinstallationssystemer er lavet i et sløjfe system. Det vil sige at man leder det første antennestik videre til næste stik via en sløjfedåse, og videre til næste sløjfedåse og fremvidere indtil man slutter af i sidste stik med en slutdåse. Det smarte ved dette er at man ikke behøver et centralt sted at fordele signalet fra og sparer en del kabelfremføring.
Den rigtige måde i dag er dog et stjerne system. – Og hvorfor/hvad er det? Jo – et stjerne system har det første kabel, der går til en 2, 3 eller 4 fordeler og derefter direkte ud til de enkelte slutdåser (eller tv). Har du en forstærker på skal den på så tidligt i systemer som muligt! I store sløjfe systemer kan det være nødvendigt med mere end én forstærker.
Antenneforstærkning DVB-T2 (almindelig antenne)
Til digital tv bliver det gamle antennesystem i form af filter / filterforstærker ligegyldigt – i bedste fald blokerer det ikke for dit digitale signal – med andre ord drop det og hele dit antenne arsenal medmindre du fortsat gerne vil have mulighed for at modtage analoge kanaler fra eks. Sverige – og behold udelukkende den største (medmindre du har fint signal på en af de mindre).
Som udgangspunkt har du ikke behov for forstærkning.
Men:
Skal du fordele antennesignalet til flere tv eller er din eksisterende antenne ikke kraftig nok kan du have behov for en forstærker (Her kan du sagtens bruge den anbefalede forstærker). Sørg for at din antenne peger mod den rigtige sender – og prøv evt. at variere højden på antennen i intervaller af ca. 10cm såfremt du oplever dårligt signal.
Den korte tekniske version om forstærkning, tab og dB
Man taler ofte om signal ved at bruge udtrykket Decibel (dB). Når man bruger antennekabel kan man som hovedregel regne med 1-2 dB tab pr. meter.
Som eksempel vil:
- 3 dB = vær en forstærkning på dobbelt op
- 0 dB = ingen forstærkning
- -3 DB = 50% tab af signal
Benytter du splittere/fordelere kan du som hovedregel regne med følgende:
- 2-fordeler: 3 dB tab
- 3-fordeler: 6 dB tab
- 4-fordeler: 8dB tab
En almindelig antenne giver som regel 8-20 dB forstærkning afhængig af størrelsen fra 6 elementer til 100 elementer.
Du kan finde kabler og splittere her!
Hvor meget giver en antenneforstærker?
Der findes flere forskellige modeller – De fleste giver mellem 20-30db. Der er 2 ting, der er væsentlige at huske:
- Har du et dårligt signal til første stik vil du IKKE kunne rette på dette med en antenneforstærker men skal finde årsagen i din installation inden antenneforstærkeren.
- Når du bruger en forstærker skal den IKKE på “maksimal forstærkning” med det samme – skru stille og roligt op på gain og slope på enhenden – du kan sagtens komme til at forstærke for meget, hvilket gør at signalet vil gå dårligt igennem.
Hvilken antenneforstærker skal jeg købe?
Det er helt op til dig. Anerkendte mærker er bl.a Triax og Comega. Har du Yousee bredbånd er aktiv returvej er nødvendigt, medmindre du har en DVU splitter. Moderne installationer deler internettet op fra kabel-tv med en DVU splitter, hvorfor de fleste antenneforstærkere (inklusiv 384 ikke har aktiv returvej).